НОВИНИ. ТЕНДЕНЦИИ. ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ.
Офис осветление и производителност 
Web 150DPI 20191104 WeWork 450 Park Ave S NYC 007 V1
резюме
Разглеждаме влиянието на осветлението върху способността ни да работми продължително и съсредоточено.
Автор:

Офис осветление и производителност 

Независимо дали източникът на светлина в офиса е естествен , изкуствен, ярък и син, или приглушен и жълт, типът светлина, на който са изложени служителите, не само влияе върху настроението, циркадните ритми и физическото здраве, но също така влияе върху производителността и креативността. „Има много интересни проучвания за естеството на вашата среда и как тя влияе върху способността на мозъка ви да възприема и функционира по различни начини“, казва Стар Дейвис, който оглавява глобалния екип от специализирани специалисти по осветление на WeWork. 

Положителната страна, Дейвис обяснява: „Наличието на светлини наоколо позволява на хората да бъдат по-креативни и да имат по-креативни идеи.“ В творчески план вие сте най-добре , когато сте добре отпочинали, бдителни и енергични, а правилното осветление може да ви постави в правилното състояние. Но прекалено слабото осветление може да натовари очите ви и да ви накара да се почувствате сънливи и уморени. Твърде яркото осветление, от друга страна, може да бъде тежко за очите ви, да обърка съня ви и да предизвика симптоми на мигрена. „Ако мозъкът ви работи много усилено, за да попълни празните места, това причинява умора и влошава способността ви да бъдете креативни и продуктивни“, казва Дейвис. 

Избор на най-доброто офис осветление 

С толкова много видове светли цветове и тела може да е трудно да се определи кой тип осветление е най-подходящ за офиса. Тези съвети и насоки трябва да ви насочат към офис осветление, което ще поддържа вашите служители вдъхновени, ангажирани и здрави. 

LED срещу флуоресцентни офис лампи

През последните години LED светлините се наложиха като енергийно ефективна алтернатива на флуоресцентните лампи. Докато LED светлините може да са малко по-скъпи от флуоресцентните, когато се използват в офис, те вероятно ще спестят пари на компанията в дългосрочен план. Това е така, защото LED светлините обикновено имат по-дълъг живот от флуоресцентните лампи и не използват излишна енергия под формата на инфрачервено лъчение, както правят флуоресцентните светлини. 

WeWork White Square в Москва.

LED светлините също могат да бъдат полезни за здравето на служителите. Въпреки че е малко вероятно флуоресцентните лампи да причинят мигрена, те могат да предизвикат симптоми на мигрена при хора, които са предразположени към тях. Тъй като служителите често остават в офиса след залез слънце, флуоресцентните лампи също могат да попречат на съня, като инхибират производството на мелатонин. LED светлините, от друга страна, обикновено могат да бъдат затъмнени, за да съответстват на времето от деня и сезона, което ги прави по-добър избор за здравето на служителите. 

Възползвайте се максимално от естествената светлина

Служителите, които са били изложени на естествена светлина в офиса, съобщават за 84% спад в напрежението на очите, главоболието и замъглено зрение, според изследване на отдела по дизайн и анализ на околната среда в университета Корнел. Изследванията на Американската академия по медицина на съня също показват, че излагането на естествена светлина помага за регулиране на хормоните и поддържа циркадния ви ритъм под контрол, като помага на служителите да спят спокойно през нощта и да работят продуктивно на следващия ден.

„Когато проектираме сгради, ние вземаме предвид височината на тавана, ориентацията на сградата, географската ширина и съседните строителни препятствия“, за да увеличим максимално въздействието на пряката слънчева светлина, казва Дейвис. Зоните с прозорци обикновено са предназначени за общи части, а не за частни офиси, така че възможно най-много хора да имат достъп до естествена светлина.  

Ако вашият офис е без прозорци, помислете за капандури, като този в WeWork Prestige Central , най-новата ни централа, базирана в Бенгалуру, Индия, която разполага с голям капандур и материали, които излъчват светлина.

WeWork 450 Park Ave S в Ню Йорк.

Цвят и температура на офис осветление 

Цветът и температурата на офисното осветление трябва да варират в зависимост от функцията на пространството. „Правилното количество светлина и последиците за здравето на различните спектри и интензитет на светлината са изключително важни и са елементи, които вземаме предвид в нашия дизайн“, казва Дейвис. 

Като цяло по-топлите жълти или оранжеви светлини са по-добри за релаксация, докато по-хладните сини и бели светлини са добри за работа, събуждане и концентрация. Ако е възможно, температурата и цветът на осветлението трябва да варират в зависимост от времето на деня. В идеалния случай сутрин светлината трябва да е по-ярка и по-хладна, за да помогне на служителите да останат нащрек и да се концентрират. С течение на деня осветлението трябва да е по-топло, което помага на служителите да се успокоят. 

WeWork One Culver в Лос Анджелис.

Колко ярко е твърде ярко за офис осветление? 

„По отношение на яркостта, най-важното нещо, което трябва да вземете предвид, е задачата, която вършите“, казва Дейвис. Има смисъл общите части и кухните да са напоени с естествена светлина, тъй като тази светлина е дифузна и служителите обикновено не гледат екрани в тези настройки. 

В работните пространства обаче сме ограничени от нашата технология. „Светлината от лаптопите и настолните компютри не е близка до силата и яркостта на слънцето, така че яркостта на естествената светлина може да надмине това, което можем да видим [на екраните на лаптопи]“, казва Дейвис. Ето защо бюрата и работните пространства изискват по-контролирана среда – такава, в която част от интензивността на слънцето е блокирана или разсеяна. 

Офис осветление за пестене на енергия

Енергийно ефективни крушки, които си струва да се използват, включват LED, халогенни нажежаеми лампи и компактни флуоресцентни лампи (CFL). Друг начин за пестене на енергия е да настроите светлини със сензори за движение в зони, които се използват периодично, като бани, мазета и килери. Поставянето на светлини на таймер може да ви помогне да спестите пари, като гарантирате, че те не остават включени, когато няма никой в ​​стаята. Също така инсталирането на димери ви позволява да намалите осветлението, когато работата ви не изисква максимална яркост. 

WeWork Williams Square в Далас.

Силата на правилната светлина 

В WeWork „широката опит и технически познания на нашия екип по осветление ни позволяват да се потопим наистина дълбоко, независимо дали става дума за енергизиране и създаване на продуктивно работно пространство или зона за релакс“, казва Джени Уербел, старши ръководител на осветлението, която работи в тясно сътрудничество с Дейвис. Ако се интересувате да се потопите по-дълбоко в яркия свят на осветлението, Дейвис препоръчва книгата на Сара Уилямс Голдхаген Добре дошли във вашия свят: Как изградената среда оформя нашия живот , която е изпълнена с проучвания, които говорят за важността на екологичния дизайн върху цялостното добро. -битие.

Jenna Wilson

© Проконтракт. София. България.